25 marca 2008

Scarface-The World Is Yours


„V roku 1980 otvoril Fidel Castro kubánsky prístav Mariel s jasným zámerom nechať niektorých občanov odísť za príbuznými do USA. Do 72 hodín bolo 3000 amerických lodí na ceste na Kubu. Čoskoro sa ukázalo, že Castro prinútil majiteľov lodí, aby odviezli spolu s príbuznými aj najhorších kubánskych väzňov.
Medzi 125 000 utečencami, sa vylodilo na Floride aj 25 000 trestancov. A jedným z nich bol aj kubánsky politický väzeň Tony Montana.“

.
.
.
Scarface – Zjazvená tvár. Pamätáte sa ešte na film O. Stonea, s vynikajúcim Al Pacinom v hlavnej úlohe? Dobre vykreslený charakter muža, ktorý prišiel do Ameriky "aby si bral". Pyšný, neústupný, neuveriteľne dravý a v poslednej tretine filmu takmer permanentne skoksovaný?
.
A pamätáte si, aj ako na konci filmu skončil kubánsky mafián Tony? Vravíte, že záverečnú prestrelku na schodisku neprežil? Omyl . Tony je živý, zdravý a hlavne poriadne nasratý. Prišiel o všetko takmer aj o hlavu a teraz sa chystá pomstiť všetkým, ktorí mali niečo spoločné s jeho pádom. A že to bude pomsta poriadne krvavá (ako je u Tonyho zvykom ), je asi každému jasné. Amerika je predsa zem neobmedzených možností a Tony si chce znovu splniť svoj americký sen a dostať sa späť na vrchol ..
Ibaže tento krát to nebudete len sledovať na obrazovke zo zatajeným dychom, tento krát ho tam povediete. Áno ako iste mnohým došlo táto hra je inšpirovaná rovnomenným filmom, aj keď nijak výnimočne nenadväzuje na dej. Ide skôr o voľnú líniu deja typu
„čo keby Tony prežil“.

.
.
Po tom, ako v úvodnej prestrelke ujde Tony zo svojho sídla, zostane takmer úplne na mizine. Je iba pár ľudí, ktorým ešte môže dôverovať. Začína(te) teda opäť od nuly budovať svoje impérium. Iste tušíte že legálnou cestou by sa to zrejme nepodarilo a s Tonyho už asi farár nebude. Vracia sa preto s kožou na trh a rozbieha nový biznis s narkotikami. Starý kontakt mu za menšiu „prácičku“ dohodí dealera, od ktorého môže kúpiť takmer pol kila bieleho prášku a sám Tony ho musí distribuovať medzi lokálnych dealerov po meste. Od toho, koľko prášku kúpi od dealera a či sa mu ho následne podarí predať ďalej, závisí od merača úspešnosti v rohu. Ak ho podržíte len chvíľku, kúpite len malé množstvo, alebo predáte za málo zelených papierikov. Ak ho podržíte dlhšie, riskujete síce, že to preženiete a skončíte s guľkou v hlave, ale môžete získať najviac koksu za najmenej peňazí.
.
Obdobne prebieha aj pranie špinavých peňazí v banke. Získané peniaze za kšefty ešte nie sú tak úplne vaše a treba ich odniesť do banky preprať a uložiť na konto. Od vašej úspešnosti v kruhovom merači potom závisí provízia v percentách z danej sumy pre banku. Od jedného až do tridsiatich percent, čo už je pri vkladaní dvoch, či troch miliónov celkom slušná pálka. Ak si doláre nebudete nosiť do banky, pri smrti alebo zatknutí políciou proste zmiznú a zostane vám h.... Len v banke sa totiž dá, ako na jedinom mieste uložiť hra, preto sa stane vašou častou destináciou.
.
Peniaze teda pribúdajú a Tony tak napĺňa svoj americký sen. Pouličným predajom však nezarobíte veľa a tak by trvalo celú večnosť, než by ste sa vypracovali. Na rad prichádza skupovanie nehnuteľností. Celé Miami je rozdelené na štyri časti, ktoré sa postupne odomykajú. V každej sa nachádza 4 až 6 rôznych obchodov, ktoré sa dajú kúpiť. Než ich ale prevezmete do vlastníctva, vždy to bude mať nejaký zádrhel, ktorý treba vyriešiť. Tak napríklad, než kúpite bufet, musíte vyriešiť problém s policajtmi, ktorí tam stále sedia na šiškách a káve, alebo banda pankáčov okupuje letné kino a treba sa ich zbaviť, potom už môžete nehnuteľnosť kúpiť. A načo sú nehnuteľnosti? Samozrejme na distribúciu narkotík. S poslednou odkúpenou nehnuteľnosťou je možné „odkúpiť“ sklad v danej štvrti a môžete rozbehnúť distribúciu vo veľkom.
.
Okrem peňazí treba napĺňať aj iné potreby pre postup v hre. Tou najdôležitejšou je reputácia. Bez nej by bol Tony len nulou na ulici. A samozrejme, že viac majetku = lepšia reputácia. Najprv si treba kúpiť za 25 tisíc naspäť svoj dom (a to sú len drobné) a za ďalší milión zveľadiť. Autá, lode a luxusný nábytok pridávajú tiež dosť reputácie a aby ste sa prepracovali až na samotný ôsmy level reputácie, budete musieť mať nakúpené takmer všetko ( odhadujem na takých 300 000 000). Chuťovky sú napríklad pristávací model Apolla 11 za 25 miliónov alebo investície do vlastnej firmy Montana Defence za nejakých 60 miliónov. Všetky tieto p.... , ako čínska váza za 1 milión alebo hviezdny skafander si môžete v špeciálnom móde Pimp my Mansion poukladať podľa ľubovôle vo svojom sídle a kochať sa prechádzaním medzi nimi.

.
Okrem reputácie sa zbierajú aj tzv. Balls, čo je niečo ako ego. Ego stúpa za rôzne konverzácie s pipkami, kaskadérske kúsky s autami, likvidáciu nepriateľského gangu alebo predajom drog. Za určitý počet Balls si potom môžete nahovoriť luxusnú kur... , ehm.. vlastne dievča, ktorá sa presunie do vášho sídla a bude k dispozícii 24/7. Okrem toho s každým novým dievčaťom sa zväčší aj meter zdravia.



.
V Scarface sa dajú používať len autá a lode, nečakajte teda žiadne motorky a lietadlá, aj keď vlastne jedno lietadlo sa dá kúpiť, ale to slúži len na rýchlu dopravu do Kolumbie. Za smiešny peniaz sa dá kúpiť aj limuzína, ktorá vás ihneď dopraví na zvolené miesto a nemusíte teda pracne prechádzať dopravou sami. Ďalšou výhodou je, že pomocou mobilného telefónu si môžete ihneď na vašu pozíciu nechať priviezť auto z garáže (musíte mať kúpeného vodiča) a kradnutie áut teda môžete obmedziť na minimum.
.
Keď už sme pri tom kradnutí. Kradnúť sa dá dvoma spôsobmi. Buď použijete klasický hrubý spôsob, kedy vodiča vyhodíte surovo od volantu, vtedy ale stúpne meter hľadania políciou alebo proste pekne poprosíte vodiča(so zbraňou v ruke), aby vystúpil, čo síce môže urobiť, ale drahšie a rýchlejšie autá vám väčšinou vytlačia chladič na čelo s milými slovami: „choď do materinej p...“
.
.
.
.
.
.
Prikúpiť treba samozrejme aj lode. Sú na výber rýchle a slabo obrnené alebo naopak pomalšie, ale zasa s pozíciou na palpost. Každá sa teda hodí na niečo iné. Bohatší si môžu zadovážiť aj luxusnú jachtu alebo vznášadlo. Autá aj lode sa veľmi dobre ovládajú a so športovými strojmi budete v šmyku doslova rezať zákruty medzi hustou premávkou.

.
Okrem príbehových a vedľajších misií, ktoré sa dosť opakujú, si môže Tony najať hitmana alebo assassina a robiť vedľajšie misie v ich koži. Väčšinou sú to ale len variácie na téma odbachni nepriateľský gang.

Ešte som nespomenul mini hry. Totiž. Môžete dôjsť do podniku alebo baru a zahrať si na automatoch poker alebo jednorukého banditu.

.
-Scarface sa samozrejme nevyhli ani bugy a iné chyby. Myš + klávesnica skrátka Scareface nesedia a keďže je to len port z konzol, tak sa ani nie je čo čudovať. Chcelo by to gamepad.

-Po spustení hneď do očí udrie grafika a jej zastaranosť. Pripomína to GTA 3 a ani vyššie rozlíšenie a zapnutie vyhladzovania tomu nepomôžu.
Čo niekedy pri príbehových misiách doslova naserie a sťažovali sa na to aj ľudia v oficiálnom fóre je, že niektoré misie nejdú dohrať. Teda dohrať idú, len nie na prvý alebo druhý krát napr. stalo, že pri misii, kde máte pomôcť kolumbijskému plantážnikovi sa asi po 30 minútovom vysiľujúcom boji, keď mal chalan povedať, že ďakuje... nestalo vôbec nič. Proste len kukal . LOAD. Ďalších zhruba 15 minút prestrieľať sa až po Sandmana, aby ste s hrôzou zistili, že mal len toľko zdravia, koľko mu zostalo po minulých jatkách, čo samozrejme neprežil. Znova LOAD.... Dúfam, že tieto problémy vyrieši patch.


Herný bazár Hry na PC a konzoly
.
Naopak, v čom by Scarface tromfol aj taký Vice City je soundtrack. Môžete staré rokové pecky a hity z 80tych rokov alebo radšej ragge a hip hop? Čo takto originálny OST zo Scarface filmu alebo moderné pesničky? Je tu takmer z každého rožku trošku. Run DMC, Cypress Hill, Iggy Pop, Judas Priest, Motorhead, Rob Zombie alebo Ministry. Je to na vás. Niekomu môže vadiť obstarožná grafika a nie veľmi podarené ovládanie na klávesnici a myši. Čo však rozhodne nepoteší, je nemožnosť dohrať niektoré misie na prvý raz a tiež vedľajšie úlohy by mohli byť rozmanitejšie, na druhej strane je skvelý soundtrack a profesionálny dabing.


-->

Žiadne komentáre: