06 marca 2008

S3 Graphics má grafickú kartu s podporou DirectX 10.1

  Spoločnosť AMD už nie je jediným výrobcom grafických kariet s podporou grafického štandardu DirectX 10.1. Na bežiaci vlak DirectX 10.1 však prekvapivo nenaskočila spoločnosť nVidia, ako by sa dalo predpokladať. Ďalším hráčom na tomto poli je totiž firma S3 Graphics.

S3 Graphics vznikol, keď spoločnosť S3 po niekoľkých rokoch budovania odpredala divíziu zaoberajúcu sa grafickými procesormi spoločnosti VIA za 323 miliónov dolárov. Tá sa snaží takmer vo všetkom konkurovať najväčším výrobcom mikročipov, teda spoločnostiam Intel a AMD. V AMD sa však pravdepodobne nemusia obávať, že by jej nové grafické karty porazili rad Radeon HD 3000. Podľa S3 Graphics sú karty určené pre vysoko energeticky úsporné počítače a notebooky, na druhej strane sa však spomína vysoký herný výkon, možno sa teda dočkáme malého prekvapenia. Karty majú byť napríklad rozhodne výkonnejšie ako integrované grafické mikročipy od Intelu ktoré využívajú hlavne lacné notebooky.

Nové grafické jadro
Nová grafická karta s označením Chrome 400 podporuje takmer všetky funkcie, aké majú konkurenčné grafické karty od AMD. V prvom rade ide o vlastnú programovateľnú shaderovú architektúru (SM 4.1) s podporu najnovších zlepšení platformy DirectX 10.1. Tá zabezpečí realistické renderovanie 3D grafiky a lepšiu ostrosť obrazu vďaka zlepšeniu anti-aliasingu, zdokonaleniu zobrazovania obrazu a textúr, formátom s vysokým rozlíšením a programovateľným svetelným efektom. Okrem toho karta podporuje aj OpenGL 2.1. Ďalšia funkcia je podpora prehrávania videa vo vysokom rozlíšení v true HD kvalite (1080p) z diskov Blu-ray a HD DVD. Technológia ChromotionHD podporuje najnovšie štandardy v oblasti HD vrátane H.264, MPEG-2, MPEG-4, VC-1, WMV-HD, a AVS.

GPU Chrome 400 podporuje najnovšiu technológiu vysoko priepustnej zbernice PCI Express 2.0. Rýchlejšie pripojenie umožní používateľom využívať ďalšie technológie od S3 Graphics, ako napríklad AcceleRAM a MultiChrome. MultiChrome zvyšuje výkon pri 3D renderovaní, AcceleRAM je technológia ekvivalentná HyperMemory od AMD, ktorá má dynamicky spravovať veľkosť videopamäte kombinovaním lokálnej a systémovej pamäte. Prenosy z vyčlenenej systémovej pamäte do karty GPU sa dejú cez zbernicu PCIe.

Grafické procesory radu Chrome 400 Series sú vybavené dvoma prevodníkmi dual-link DVI, každý s integrovanými technológiami HDMI a HDCP, integrovaným dvojkanálovým prevodníkom LVDS, dekodérom TV/HDTV a dokážu podporovať dva analógové CRT monitory. Karty obsahujú aj nové integrované ovládače a kodeky HD audio.

Výrobca sa sústredil predovšetkým na lacné notebooky a použitie svojich výrobkov radu Chrome 400 v energeticky úsporných počítačoch a notebookoch. Na tento účel je v grafických procesoroch integrovaná podpora pokročilej správy napájania. Tá zahŕňa dynamické riadenie taktovacej frekvencie a zabudované teplotné senzory. Jednotlivé vykonávacie jednotky sa pri nepoužívaní vypnú, čo umožňuje ďalšie šetrenie energiou. Notebook tak získa  nejaký ten čas na výdrži batérie. Okrem toho sa spotreba znižuje aj vďaka podpore PCIe ASPM. Procesory sa vyrábajú 65 nm technológiou a údajne ponúkajú doteraz najlepší pomer výkonu na jeden watt.

Zdroj: techreport.com, www.s3graphics.com

Žiadne komentáre: