27 januára 2012

Antquarium - novodobá hračka

Antquarium – mravčia farma patrí medzi hity tejto sezóny v obchodoch ponúkajúcich originálne darčeky.  Poďme sa teda bližšie pozrieť na túto novodobú hračku.



Pohľad do života mravcov 

Väčšina ľudí videla mravca len ako bodku utekajúcu po zemi, alebo ako nevítaného hosťa, keď sa niekomu usídlil v kuchynskej linke . Tí šikovnejší ešte rozoznajú červených a čiernych. Niekto má z mravcov panický strach, a sú aj ľudia ktorých mravce dokážu nasr..ť do nepríčetnosti . (napr. pán Meliško ) No a to je asi tak všetko. Život mravcov zväčša prebieha pod zemou, takže je skrytý ľudskému zraku. Je to miniatúrny svet, ktorý si podľa jednoduchých pravidiel žije svojím vlastným životom. Dokonca môžeme občas nadobudnúť dojem kolektívnej inteligencie.

Systematickým pozorovaním môžete chov povýšiť na etológiu. Etológia je vedný odbor založený na pozorovaní živočíchov, ich správania, vývoja a vzájomných vzťahov. Myrmekológia, sa ako podmnožina entomológie, zaoberá len mravcami.

Mravenisko so široko rozvetvenými chodbami a komorami siaha takmer dva metre hlboko do zeme. Vytvorili ho usilovné robotnice. Spoločenstvo mravcov je ako jedna veľká rodina, v ktorej má každý svoje úlohy. Do veľkej rodiny mravcov patria robotnice, trúdy, a jedna alebo viac kráľovien. Robotnice sa ako dojky starajú o vajíčka, larvy a kukly. Kŕmia a starajú sa aj o kráľovnú. Vykonávajú aj práce mimo mraveniska. Zbierajú napríklad semená kvetov, odvláčajú ulovené živočíchy a dávajú pozor, aby do mraveniska nevnikol nijaký nepriateľ. Trúdy a kráľovné sú schopné rozplodzovania a sú zodpovedné za udržanie mravčej rodiny.
Mravčia kráľovná býva v najspodnejšej komore veľkého mraveniska. Vyjde nahor raz v živote, v slnečnom májovom dni. Potom sa vydá na svadobný tanec. Po párení zhodí krídla a zasa sa ukryje hlboko do zeme. Odteraz rok čo rok usilovne znáša vajíčka.


Každé znesené vajíčko je sotva väčšie ako zrnko piesku a robotnice ho okamžite odnesú na určené miesto. O desať dní z neho vykĺzne malá larva. Táto larva ešte nemá oči, tykadlá a nôžky. Je celkom bezmocná a starajú sa o ňu a kŕmia ju dojky. Keď je dostatočne vykŕmená, tak sa zakuklí. Pre ďalší vývin potrebuje veľa tepla. Preto ju jej opatrovkyňa vynesie z hlbín mraveniska na vyššie poschodia. Keď sa skončí pokojné obdobie zakuklenia, začína sa život mladého mravca.

Antquarium detailnejšie

Takže čo je vlastne antquarium ? Antquarium – mravčia farma je v podstate plastová nádoba naplnená špeciálnym gélom. Tento modrý gél slúži mravcom súčasne aj ako potrava. V priebehu svojej každodennej činnosti vytvárajú mravce v antquariu fantastickú štruktúru chodieb. Priehľadný modrý gél v antquariu nám umožní pohľad, ktorý sa bežne odohráva pod zemou takže je nášmu zraku skrytý. Priehľadný gél bol vyvinutý vedcami z národného úradu pre letectvo a vesmír (National Aeronautics and Space Administration), ktorý poznáme skôr pod skratkou NASA. Bol vyvinutý k štúdii na porozumenie života živočíchov v beztiažovom stave. Gél má špeciálne vlastnosti, ktoré zaisťujú, že ani v priebehu extrémnych preťažení pri vzlete raketoplánu, mravce gél nerozdrví. Antquarium bolo prítomné na palube kozmickej lode S.T.S. 107 v máji 2000. Priehľadný gél umožnil sledovať a skúmať mravce počas vesmírneho letu.


Začíname !!!

Takže keď už máme o mravcoch akú takú predstavu, môžeme sa pustiť do ich chovu. Prvou vecou je zaobstarať si antquarium. V ponuke je ako klasické antquarium, alebo za príplatok získtate Antquarium s podsvietením, kde gél v antquariu je zospodu podsvietený LED diódami. Môžete tak činnosť mravcov sledovať aj večer, alebo antquarium s podsvietením využiť aj ako originálne nočné svietidlo.


Keď sme si už zaobstarali antquarium môžeme sa pustiť do chovu mravcov. Ako ste si všimli v balení žiadne mravce nie sú, takže si ich budeme musieť nachytať. Na to nám slúži priložená prenoska, čo je mala nádoba naplnená trochou priehľadného gélu. Ak už máme chytených dostatok mravcov (odporúča sa 10-15) vložíme ich do našej mravčej farmy a priloženou drevenou tyčinkou im trochu pomôžeme pri budovaní chodieb tak, že ňou vyhĺbime v antquariu pár otvorov. Mravce už budú ďalej pokračovať v hĺbení chodieb a naše Antquarium - mravčia farma je plne v prevádzke.Život v antquariu možete sledovať aj s pomocou priloženej lupy. Mravce počas svojho života (cca. 6 mesiacov) skonzumujú asi len 4 % gélu, takže sa nemusíte obávať že by sa vám minul. Pokiaľ by vám časom všetky mravce uhynuli, môžete si kľudne nachytať nové. Orientačná cena základného modelu antquaria je 20 EUR.


Zaujímavosti:

- V jednom mravenisku žije asi 800 000 mravcov.
- Chodby v mravenisku môžu siahať až do hĺbky 2 metrov.
- Mravcovi patrí rekord-najlepší vzpierač a prepravca.
- Mravec, ktorý váži len 8 miligramov, dokáže zdvihnúť a preniesť korisť alebo rôzne predmety až 31 ráz ťažšie.So svojím nákladom vyhľadáva najpohodlnejšie cestičky, pričom ale nestráca orientáciu.
- Ak sú korisť, alebo predmet priveľmi ťažké, mravce ich v dokonalej súhre prenesú spoločne.

2 komentáre:

Anonymný povedal(a)...

Super :) zrejme najobsiahleší článok o antquariu.

Anonymný povedal(a)...

Aj ked je clanocek rozsiahly , bohuzial tento produkt nie je urceny na dlhodobejsi chov a vobec odchov mravcov. Na chov mravcov sa pouzivaju teraria resp. formikaria. Toto tu je len ista forma neuspesnej komercnej dekoracie ... , ktora zabija chudence robotnice bez kralovnej ;) . PS: ten gel nie je nic ine len upraveny agar.