11 marca 2008

Prinúti Intel nVidiu uvoľniť SLI


Spoločnosť nVidia stále nemá licenciu na výrobu čipových súprav pre pripravované procesory Intelu Nehalem s novou zbernicou Common Serial Interface (CSI). Internetom sa šíria špekulácie, že Intel takto tlačí na nVidiu, aby uvoľnila SLI aj pre jeho čipové súpravy.

nVidia si totiž zakladá na tom, že SLI, a teda aj najvýkonnejšie herné systémy možno prevádzkovať jedine na čipových súpravách nForce. Toto je pre marketing nVidie veľmi dôležité a Intel sa už dlhé roky bezúspešne pokúša získať licenciu na SLI; jediná výnimka je platforma Skulltrail, kde nVidia pristúpila na kompromis vďaka čipu MCP-100, ktorý sa stará o riadenie liniek PCI-Express. Naopak, AMD ide cestou otvorenosti a CrossFire funguje na všetkých čipových súpravách s výnimkou nVidie, ktorá o to nemá záujem.

Nová zbernica CSI, nazývaná aj QuickPath, sa bude zo začiatku používať len v serveroch a v high-end stolových počítačoch, takže nVidia nie je úplné odpísaná, ale pre používateľov SLI je práve high-end zaujímavý segment trhu. nVidia z tohto pravdepodobne nevyjde najvýhodnejšie, pretože ak stratí exkluzivitu na SLI, mohlo by to oslabiť pozíciu čipových súprav nForce, keďže hráči už nebudú nútení prechádzať z čipových súprav Intel. No ak sa nVidii nepodarí dohodnúť, absencia jej čipových súprav na novej platforme Intelu výrazne oslabí nielen nForce, ale aj grafické karty, pretože najvýkonnejšie grafické riešenie od nVidie by v tomto prípade nebolo realizovateľné na najvýkonnejšom procesore na trhu.

Vzťahy medzi firmami Intel a nVidia sú už dlhšie na zlej úrovni a hovorí sa, že ide o väčšie nepriateľstvo ako s AMD. Dôvodov je viacero, ale dominuje projekt Larrabee. Už je len otázka času, kedy Intel vstúpi na trh s grafickými kartami, čo je pre nVidiu veľmi nebezpečné.

Zdroj: www.xbitlabs.com

Žiadne komentáre: