11 marca 2008

Nový OpenOffice.org 2.4 už čoskoro

Aké novinky prinesie tento takmer pripravený kancelársky balík? Je v ňom lepšia podpora rozšírení a ich sťahovania, zlepšený export do PDF, pridaný export do archívneho formátu PDF/A, nová podpora formátov QuickTime, bol zdokonalený Property Browser/Query Designer a aplikácia Base lepšie podporuje SQL či súbory MS Access 2007 (*.accdb).

Čo sa týka používateľského rozhrania, boli odstránené nadbytočné, historicky prekonané možnosti zobrazovania a pridala sa rozšíriteľná pomoc: možno používať, resp. pridávať pomoc v rozšíreniach. Takisto možno napríklad označovať bloky textu (teda nie po riadkoch, príklad je na priloženom obrázku) alebo sa dá oveľa jednoduchším spôsobom zmeniť jazyk dokumentu či jednej jeho časti. Navyše sa dajú jednoducho priraďovať štýly pomocou klávesnice.

Zlepšila sa aj tlač z programu Calc, program má zároveň lepšie automatické umiestňovanie nápisov pri zobrazení „koláčových“ grafov, pružnejšie umiestňovanie nápisov pri dátových bodoch a ich zmazávanie jediným klávesom a zlepšenia DataPilota. Calc navyše podporuje vyhľadávanie pomocou spätných referencií v regular expressions pri vyhľadávaní a nahrádzaní. Zaujímavé zmeny by mali nastať aj v prezentáciách aplikácie Impress: ako pracuje nové rozšírenie s trojrozmernými efektmi robenými pomocou API Open GL, si čitatelia môžu pozrieť v nasledujúcej videoukážke:

Okrem týchto výraznejších zmien programy balíka obsahujú desiatky opráv predchádzajúcich a vývojárskych verzií. Čo sa týka ohlasovaného vytvárania 3D efektov pomocou Open GL v aplikácii Impress, nie je ohľadom podpory týchto vlastností ešte celkom jasná situácia (majú byť zatiaľ dostupné len pre linuxové platformy a možno aj OS X, pre Windows v tejto verzii určite nebudú implementované). Počkáme si preto na oficiálne vydanie tejto verzie. Nasledujúca verzia 2.4.1 bude poskytovať už len opravy tejto verzie a má byť posledná pred OpenOffice.org 3.0, ktorá sa začne vyvíjať hneď po vydaní 2.4.1.



Zdroj: TS PCR






Získajte nových zákazníkov za 10min!


ETARGET Vám privedie na stránky nových návštevníkov už od 1 Sk!

Žiadne komentáre: