27 januára 2012

Toshiba predstavila najľahší ultrabook s 3G na svete.

Na nedávnom veľtrhu informačných technológii CES v Las Vegas sa v stánku spoločnosti Toshiba predviedlo niekoľko zaujímavých technických noviniek. Notebooky Toshiba patria medzi už známe produkty tejto firmy. Medzi novinky jednoznačne patrí napríklad aj ultrabook Toshiba Portégé Z830 čo je 13,3 palcový ultrabook s podporou 3G siete a hmotnosťou niečo málo nad 1 kilogram.
Notebooky Toshiba sú známe svojim kvalitným materiálovým spracovaním a inak tomu nebude ani pri tomto ultrabooku. Notebooky Toshiba už v minulosti využívali spracovanie materiálu z vnútornou štruktúrou "honeycomb" čiže vnútorná strana má štruktúru medových plástov čo im má zaručiť väčšiu pevnosť pri rovnakej hrúbke. Notebook by tak mal bez ujmy vydržať pád z jedného metra, poliatie klávesnice, či zaťaženie veka displeja až do 100 kg. Neviem síce kto by si doma s notebookom za 1000 EUR robil podobné testy, ale takéto parametre určite potešia.
Ako mnohý iste viete názov ultrabook nie je len ďalším marketingovým označením firmy Toshiba. Je to totiž práve Toshiba ktorá uviedla do povedomia už zaužívaný termín "notebook". Chcela tak odlíšiť svoje notebooky Toshiba od konkurenčných väčších a ťažších zariadení nazývaných "laptop".

Ultrabooky musia spĺňať prísne štandardy týkajúce sa hmotnosti, rozmerov aj výdrže batérie, aby sa mohli pýšiť týmto označením. Ultrabook musí využívať procesor Intel Core minimálne druhej generácie, hrúbka ultrabooku nesmie mať viac ako 18 milimetrov pri uhlopriečke do 14 palcov, respektíve hrúbku maximálne 21 milimetrov pri väčších uhlopriečkach, z hibernácie musí naštartovať maximálne za 7 sekúnd, a batéria musí vydržať minimálne 5 hodín (odporúčaných je výdrž až 8 hodín). Samozrejme že tento kúsok všetky parametre z nadhľadom spĺňa.




Ultrabook má rozmery 316 × 229 × 8,3/15,9 mm, procesor Intel Core i5, 128 GB SSD disk a 4 GB RAM a matný displej v HD rozlíšení 1366 × 768 pixelov. Samozrejme disponuje aj rozhraním USB 3,0 a Bluetooth 3.0 Vdaka výkonnému SSD disku ho zo spánku preberiete za 1 sekundu, z hibernácie za 7. Navyše má aj pár vylepšení navyše, ako napríklad podsvietená klávesnica a podpora 3G UMTS siete. Pomocou zabudovaného 3G modemu sa tak budete môcť pripojiť prakticky kdekoľvek. Cena Ultrabooku bude začínať od 999 €

Žiadne komentáre: