10 februára 2009

Holografické disky prekonajú všetky rekordy

Disk Blu-ray s dvoma vrstvami dokáže uchovať fantastických 50 gigabajtov, blížia sa však disky, na ktorých bude možné uchovať 20-krát toľko údajov. To vďaka novým materiálom, ktoré uľahčujú čítanie a zápis 3D hologramov.

Disky CD a DVD ukladajú údaje ako jamky na svojom povrchu, ktoré dokáže rozoznať laser. Disk Blu-ray dokáže niesť päťnásobok kapacity DVD disku, pretože jamky sú omnoho menšie. A ak zapíšeme údaje na obe strany disku, jeho kapacita sa zdvojnásobí. Zápis dát do celej jeho hrúbky vo forme hologramov by úložnú kapacitu dramaticky zvýšil.

Na zápis do diskov z plastu citlivého na svetlo sa používa pár laserov, ktoré mieria na ten istý bod. Jeden lúč svieti neustále a druhý pulzuje, čím kóduje políčka reprezentujúce nuly a jednotky.

V mieste, kde sa lasery stretnú, spôsobí intenzívne svetlo zreťazenie molekúl materiálu a vytvorenie fyzického vzoru, ktorý jednotky a nuly na disku udrží. Tento vzor možno neskôr prečítať pomocou ďalšieho lasera, pretože zmenené políčka so svetlom rozdielne interagujú.

Tieto štrukturálne zmeny však v bežnom materiáli používanom na holografické uchovanie údajov spôsobujú aj jeho stenčovanie. Aj keď je zmena nepatrná (asi 0,23 %), narušenie komplikuje čítanie údajov z disku a znamená, že jednotky a nuly nemožno uložiť s najväčšou možnou hustotou.

Vedecký tím Craiga Hawkera z Kalifornskej univerzity tento problém vyriešil nahradením malých polymérových molekúl väčšími, rozvetvenými. Tie potrebujú vytvárať menej väzieb, a preto stenčia materiál len o 0,04 %.

Na reálne použitie by mala byť hodnota stenčenia pod 0,1 %,“ povedal Hawker. Z výskumu môžu ťažiť prvé spoločnosti zaoberajúce sa technológiou holografických diskov, ktorým by sa mohlo podariť uložiť na jeden disk 1000 gigabajtov údajov.

Zdroj: www.equark.sk

Žiadne komentáre: